Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران- در ایام ماه مبارک رمضان امسال، یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی طی سلسله یادداشت هایی، به اختصار به شرح دعای مکارم الاخلاق می پردازد.

امروز بخش بیست و یکم این یادداشت ها تحت عنوان«فضیلت خوشرویی و بخشندگی»، از نظر مخاطبان ارجمند می گذرد:

امام سجاد (علیه السلام) در ادامه دعای همان فراز از دعای شریف مکارم الاخلاق، پس از درود و صلوات بر حضرت محمد و اهل بیت طاهر او، از پروردگار سبحان، اخلاقِ نیکو در معاشرت با مردم، پیشی گرفتن در فضیلت و نیکوکاری، و ایثار در بخشش و سخاوت درخواست می کند:

«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ حَلِّنِی بِحِلْیَةِ الصَّالِحِینَ، وَ أَلْبِسْنِی زِینَةَ الْمُتَّقِینَ، فِی بَسْطِ الْعَدْلِ، وَ کَظْمِ الغَیْظِ، وَ إِطْفَاءِ النَّائِرَةِ، وَ ضَمِّ أَهْلِ الْفُرْقَةِ، وَ إِصْلَاحِ ذَاتِ الْبَیْنِ، وَ إِفْشَاءِ الْعَارِفَةِ، وَ سَتْرِ الْعَائِبَةِ، وَ لِینِ الْعَرِیکَةِ، وَ خَفْضِ الْجَنَاحِ، وَ حُسْنِ السِّیرَةِ، وَ سُکُونِ الرِّیحِ، وَ طِیبِ الْمُخَالَقَةِ، وَ السَّبْقِ إِلَى الْفَضِیلَةِ، وَ إِیثَارِ التَّفَضُّلِ، وَ.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..»

بارخدایا! بر محمد و خاندانش درود فرست و زیور صلاحیت و لباس تقوا بر من بپوشان، تا عدالت به پا دارم و از فوران غیظ جلوگیری کنم و آتش خشم فرو نشانم و پراکندگان را متحد و اختلاف بین افراد را اصلاح کنم. توفیق ده تا خوبی مردمان را بازگو کنم و عیوب آنها را مستور دارم و با نرم خویی و فروتنی و نیک سیرتی و بیرون راندن بادِ غرور از سر، با آنها رفتار کنم و به من خوش خویی و سبقت در فضیلت و ایثار در بخشش عنایت کن ... .

«مخالقه» به معنای معاشرت است و «طیب المخالقه» به معاشرت با حُسن خُلق و داشتنِ اخلاقِ نیکو در رفتار با مردم گفته می شود. «سبق» به معنای پیشی گرفتن و مقدم شدن است و «فضیلت» به خوبی و نیکی مضاعف گفته می شود که درجه ای بالاتر از «فضل» است. «ایثار» در لغت عرب اختیار کردن و برگزیدن معنا می دهد و «تفضل» به ابتدا به خوبی و نیکی بی آنکه در پاسخ به احسان دیگری باشد، معنا شده است و از این رو «ایثار التفضل» برگزیدن و سبقت گرفتن در شروع سخاوت و نیکوکاری به دیگران معنا می یابد. (ریاض السالکین، ج3، ص350)

خوش رفتاری و «طیب المخالقه»، موجب کمال ایمان و از جمله صفاتی است که در معارف اسلامی تخلّق به آن فراوان توصیه یافته است. پیامبر گرامی که خود نمونه بارز و کاملِ خُلق نیکو است، و قرآن کریم بر خُلق عظیم و بزرگوارانه ایشان گواهی داده است: «وَ إِنَّکَ لَعَلىَ‏ خُلُقٍ عَظِیم» (قلم: 4) بر خوش رفتاری و خوش خلقی در مجالست و معاشرت با مردم سفارش و تاکید فراوان کرده است و اسلام را همان خوش خویی اخلاق نیکو معرفی کرده است: «الاسلام حُسن الخُلق» (کنزالعمال، 5225)، پس باید به نیک خلقی متخلق بود و از بد اخلاقی و بد رفتاری حذر کرد که پراکندگی اطرافیان و دشمنی معاشران را در پی خواهد داشت.

حسن خُلق و خوش خویی افزون بر منافع مادی و ثمرات عینی در ارتباطات اجتماعی و زندگی طبیعی، در هنگامه قیامت نیز جایگاهی رفیع و مقامی بلند را برای انسان به ارمغان می آورد و بنا بر روایات متعدد از نبی مکرم حق صلی الله علیه و آله، در قیامت چیزی در میزان عمل کسی قرار نمی گیرد که از حُسن خُلق و خوشرویی برتر باشد. (عیون اخبار الرضا: 98/37/2 ، بحارالانوار 17/383/71 ، الکافی 2/99/2)

درخواست دیگر امام سجاد (علیه السلام) در این دعای شریف، توفیقِ سبقت در فضیلت و نیکوکاری است. دلیل سفارش به سبقت و تأکید بر تقدم در انجام امور خیر، افزون بر تشویق دیگران به نیکوکاری و البته رفع نیاز نیازمندان با سرعت بیشتر، پایه گذاری سنت حسنه ای است که شخص با این تقدّم در انجام خیر بنا می نهد. با سبقت در انجام کارهای نیک، آدمی جاده نیکوکاری را هموار و راه را برای انجام امور خیریه توسط دیگران کوتاه تر می کند. از این رو بنیان گذاران سنت های حسنه شایسته اجر و ثوابی عظیم معرفی شده اند و تا زمانی که آن سنت و روش، مُتابع و مورد عمل است، سنت گذار نیز در ثواب انجام آن شریک است: «مَنْ‏ سَنَ‏ سُنَّةً حَسَنَةً، فَلَهُ أَجْرُهَا وَ أَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا إِلى‏ یَوْمِ الْقِیَامَةِ» (الکافی، ج5، ص9)

امام علی (علیه السلام) نیز به سرعت و سبقت در امور نیک توصیه و تأکید فراوان داشته اند و از کوتاهی در انجام این امر، بر حذر داشته اند: «سَابِقُوا إِلَى‏ فِعْلِ‏ الصَّالِحَاتِ‏ فَإِنْ قَصَّرْتُمْ فَإِیَّاکُمْ وَ أَنْ تُقَصِّرُوا» نسبت به کارهای نیک سبقت گیرید، پس مبادا که در انجام کارهای خیر کوتاهی و تقصیر کنید. (غررالحکم و دررالکلم، ص 359)

درباره معنای سبقت در امور خیر که در زمره سفارشات قرآنی است: «فَاسْتَبِقُواْ الْخَیرْاتِ» (بقره: 148 و مائده: 48) وجوه مختلفی مطرح شده است: برخی آن را به معنای پیش قدم شدن در امور خیر دانسته اند و برخی گفته اند که منظور از آن مشهور و معروف شدن فرد به خوبی و احوال نیک است. برخی نیز آن را به سرعت داشتن در انجام خوبی ها تعبیر کرده اند و گروهی نیز بر این باورند که معنای آن این ست که آنها زودتر از بقیه افراد، خوبی و کمالات را کسب کرده اند. (ر.ک: ریاض السالکین، ج3، ص349)

امام زین العابدین (علیه السلام) در فراز «ایثار التفضل»، از حضرت حق (جل جلاله) می خواهد که روحیه ایثار در هنگامه بخشش و نیکی به او عطا کند. ایثار و از خودگذشتن و دیگران را بر خود مقدم داشتن، از برترین کرامات اخلاقی شمرده شده و در حضرت امیر (علیه السلام)، بخشش و ایثار، به همراه نیکی و خوشرویی، را موجب جلب محبت و مهربانی معرفی فرموده است: «سَبَبُ‏ الْمَحَبَّةِ السَّخَاء»، «سَبَبُ‏ الْمَحَبَّةِ الْإِحْسَان‏»، «سَبَبُ‏ الْمَحَبَّةِ الْبِشْرُ» (غررالحکم و دررالکلم/ ص361)

در مقابل سجیه اخلاقی ایثار، خصلت رذیله «حرص» قرار دارد. به گمان شخص حریص، بخشش و احسان، موجب کم شدن ثروت و نعمتش می شود. از ترس این توهم، از کرامتِ ایثار و بخشش محروم می ماند. امام خمینی در این باره می فرماید: «حرص» یکی از جنود بزرگ جهل است و ابلیس، که کمتر دامی از دام های ابلیس در بنی آدم مثل آن مورد تأثیر است و آن از جهلِ به حق و توحید و اسماء و صفات و مجاری قضای الهی حاصل می شود ... این خُلق فاسد، انسان را به دنیا متوجه کند و ریشه حب دنیا را در دل محکم کند و زخارف آن را در قلب تزیین کند و جلوه دهد و مورث اخلاق و اعمالِ ناهنجار دیگر گردد. (شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص232)

در پایان ذکر این نکته ضروری است که بخشش و ایثار و محبت و ... باید صادقانه و بدون توقع و دغل کاری باشد؛ به این معنی که فردی که بخشش و احسان می کند، در پی فریبکاری و خدعه نباشد. ناگفته پیداست که بدترین فریب ها زمانی است که انسان به نام «محبت و دوستی» دیگران را بفریبد و در حالی که آنها درهای اعتماد را به سویش گشوده اند، آنها را گمراه کرده و در کارشان نیرنگ کنند. در این هنگام، شخص «فریب خورده» از آنجا که آمادگی مواجهه با خیانت را نداشته است، با صدمات روحی و مالی بیشتری مواجه می شود و این صدمات زمانی عمیق تر می شود که آدمی به کسی دل بسته باشد و امید خویش را ـ چه در عرصه شخصی و چه در عرصه عمومی ـ به او معطوف ساخته باشد. در چنین حالتی وقتی دروغ بودن محبت معلوم شد، محبت به تنفر تبدیل می شود و کسی که تا دیروز، به دلیل بخشش و محبت، محبوب بود، به موجودی تحمل ناشدنی مبدّل می گردد. از این روست که «خیانت به اعتماد» و «خدعه در رفاقت» از پست ترین صفات انسانی معرفی شده است.

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۶۲۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوسمار هدیه نکونام را پس فرستاد | جنجال برای هیچ ؛ فرصت برای سبقت بزرگ سرخ ها از دست رفت | پرسپولیس صفر - سپاهان صفر

به گزارش همشهری آنلاین، پیش از تساوی استقلال در تبریز هم مصاف سپاهان و پرسپولیس هیجان‌انگیز و نفس گیر بود، اما با توجه به اینکه سرخپوشان می‌توانند با پیروزی صدر جدول را پس از هفته‌ها از آن خودشان کنند، حساسیت این دو بازی دوچندان بود.

چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت - پرسپولیس سپاهان؛ ورزشگاه آزادی - تعداد تماشاگران: حدود ۴۲هزار نفر
داور: بیژن حیدری - کمک‌ها: فرهاد مروجی، علی اکبری نوری و علی صفایی - ناظر: رضا سخندان

ترکیب پرسپولیس


علیرضا بیرانوند، وحدت حنانوف، حسین کنعانی، گئورگی گولسیانی، عبدالکریم حسن، مسعود ریگی، سروش رفیعی، مهدی ترابی، اوستون ارونوف، امید عالیشاه و عیسی آل کثیر
سرمربی: اوسمار ویرا


ترکیب سپاهان

پیام نیازمند، هادی محمدی، برایان دابو، محمد کریمی، رامین رضاییان، سیاوش یزدانی، فرشاد احمدزاده، میلاد زکی‌پور، امید نورافکن، شهریار مغانلو، محمد شکاری
سرمربی: ژوزه مورایس

کارت زرد
سپاهان: احمدزاده دقیقه ۵۸

لحظات حساس:

دقیقه ۱۱: پاسی که برای مغانلو ارسال شد شهریار مقانلو را در موقعیت بسیار خوبی قرار داد ولی کمک داور مسابقه پرچم خود را بالا برده بود. این در حالی است که سپاهانی‌ها معتقدند این آفساید به درستی اعدام نشده است.

دقیقه ۲۴: سپاهان برای چندمین مرتبه صاحب ضربه کرنر شد ولی باز هم مدافعین پرسپولیس اجازه ایجاد موقعیت خطرناک را به مهاجمین این تیم ندادند.

دقیقه ۲۹: ضربه سر گئورگی گولسیانی روی ارسال عبدالکریم حسن با اختلاف کمی از بالای دروازه به اوت رفت.

دقیقه ۳۱: شوت سرکش عبدالکریم حسن با فاصله زیادی از بالای دروازه راهی اوت شد.

دقیقه ۳۸: سپاهانی‌ها موقعیت خوبی برای ثبت اولین گل مسابقه داشتند اما فرشاد احمدزاده با تعلل خود این موقعیت مناسب را از دست داد.

دقیقه ۴۰: رامین رضاییان روی پاس دقیق رضا شکاری موقعیت بسیار خوبی برای گلزنی داشت ولی شوت او به زاویه بسته زده شد و به تور کناری دروازه برخورد کرد. رضاییان پس از اینکه داور کرنر اعلام نکرد به شدت نسبت به تصمیم معترض بود.

دقیقه ۴۳: مهدی ترابی با نفوذ به قلب خط دفاعی سپاهان و یک دو با گولسیانی موقعیت بسیار خوبی برای گلزنی داشت اما شوت او با اختلاف چند متری از بالای دروازه به بیرون رفت.

دقیقه ۵۰: نفوذ وحدت حنانوف روی پاس تماشایی اورونوف می‌رفت که پرسپولیس را به گل اول برساند ولی پاس او با دخالت به موقع میلاد زکی‌پور قطع شد.


حواشی:

*با توجه به تساوی استقلال در ورزشگاه یادگار امام تبریز و دو امتیاز حساسی که برای نکونام و شاگردانش از دست رفت حالا بهترین فرصت برای پرسپولیس فراهم شده که با پیروزی مقابل سپاهان در ورزشگاه آزادی صدر جدول را در اختیار بگیرد.

*رضا اسدی ستاره تیم فوتبال سپاهان که در بازی رفت هم زننده تک گل سه امتیازی طلایی پوشان بود به دلیل مصدومیت به این مسابقه نرسیده است.

*بازگشت علیرضا بیرانوند از مصدومیت و قرار گرفتن او در ترکیب اصلی پرسپولیس یکی از نکات ویژه اصلی بازی به شمار می‌رود.

*غایب بزرگ پرسپولیس در این مسابقه از دانیال اسماعیلی فر است که به دلیل اتفاقات دیدار قبلی سرخپوشان در لیگ برتر در این مسابقه امکان بازی به دست نیاورده است.

*نزدیک به ۴۰ هزار هوادار پرسپولیس و دو هزار نفر هوادار سپاهان این بازی را از نزدیک در آزادی تماشا می‌کنند.

*پرسپولیس در دو مصاف قبلی خود در لیگ برتر مقابل سپاهان بازنده از زمین خارج شده است. طلایی پوشان یکبار با گل کریمی و آخرین بار با گل رضا اسدی برنده مسابقات شدند.

*در لحظه ضربه سر گولسیانی که به اوت رفت، سیاوش یزدانی اعتقاد به خطای مدافع گرجستانی پرسپولیس داشت و این موضوع را با فریاد به داور اعلام کرد.

*ژوزه مورایس که چند روز پیش و پس از پیروزی برابر استقلال ملاثانی در جام حذفی با اعلام پیوستن به دین اسلام خبرساز شده بود، پس از چندین مسابقه با کت و شلوار و کراوات در کنار زمین دیده می‌شود.

* هواداران خانم پرسپولیسی نیز که اکنون با توجه به چارت و کانون خود کاملا با هماهنگی خاص در سکوها حاضر می‌شوند، در این بازی با در اختیار داشتن کاغذهای رنگی و شعارهای خاص خود، سعی در حمایت از بازیکنان را دارند.

*اوسمار در همین دقایق ابتدایی بازی به شدت نسبت به خطای فرشاد احمدزاده شاکی شده و این مساله دخالت داور چهارم برای آرام کردن وی را به همراه داشت.

* لایی سروش رفیعی به رامین رضاییان باعث وجد هواداران پرسپولیس شد تا آنها به شدت به تشویق هافبک شماره هفت خود بپردازند.

* اوسمار به همراه کادرفنی‌اش در شرایطی که سپاهان صاحب موقعیت کرنر بود، با فرا خواندن مهدی ترابی و نمایش آنالیز صورت گرفته، تدابیر جدیدی را برعهده این هافبک تکنیکی قرار دادند.

* نیمکت سپاهان نسبت که اعلام نشدن خطا روی شهریار مغاملو به شدت اعتراض کردند.

* انفجار دومین نارنجک دست ساز در استادیوم آزادی و در جریان بازی با سپاهان اینبار در جایگاه هواداران پرسپولیس باعث نگرانی بزرگی شد. پرسپولیسی‌ها که دقایقی پیش‌تر یکی از نارنجک‌ها را در پیست تارتان منفجر کرده بودند، اینبار در اشتباهی نگران کننده این ترقه را به میان خودی‌ها فرستادند. البته به نظر می‌رسد اتفاق خاصی شکل نگرفت و این جایگاه لحظاتی بعد به تشویق تیم پرداختند.

*هواداران پرسپولیس در شروع نیمه دوم با آتش بازی جو خاصی را در آزادی به راه انداخته‌اند.

کد خبر 848837 برچسب‌ها ویژه ورزشی لیگ برتر فوتبال ایران باشگاه سپاهان باشگاه پرسپولیس

دیگر خبرها

  • اوسمار هدیه نکونام را پس فرستاد | جنجال برای هیچ ؛ فرصت برای سبقت بزرگ سرخ ها از دست رفت | پرسپولیس صفر - سپاهان صفر
  • ثبت بیش از ۹۴ هزار تخلف سبقت غیرمجاز در محورهای مواصلاتی اردبیل
  • دعای خیر عباس‌میرزا در حق ناصرالدین‌شاه یک‌ساله: پنجاه سال خوشی‌ها ببیند
  • معلم محور تمدن ساز جامعه اسلامی است
  • گذشت و بخشش باید در جامعه تبدیل به فرهنگ شود
  • عاقبت سبقت گرفتن با سرعت بالا (فیلم)
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی 
  • انتشار فراخوان بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران
  • تبدیل افکار خاموش ذهن به گفتار| ابزاری که اندیشه را واژه می‌کند!